Campagne: een goede ontwikkeling start bij kleuteronderwijs

Van 3 tot 9 mei voert Plan België een campagne om het grote publiek en beleidsmakers bewust te maken van het belang van kleuteronderwijs voor kinderen in het Zuiden. De eerste levensjaren zijn immers cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen. Op de kleuterschool kunnen zij zich volledig ontplooien. Kinderen die naar de kleuterschool gaan, maken aanzienlijk meer kans om het lager en middelbaar onderwijs succesvol te doorlopen.

Terwijl het in België de normaalste zaak van de wereld is dat de allerkleinsten naar de kleuterschool gaan, krijgen 187 miljoen kinderen in ontwikkelingslanden deze kans niet.

Om zo veel mogelijk mensen bewust te maken van het belang van kleuteronderwijs in het Zuiden, nodigden we enkele journalisten uit om onze projecten in Cambodja te bezoeken.

We zagen er veel meer dan alleen kleuterscholen: kleuteronderwijs maakt immers deel uit van een groter project rond de integrale ontwikkeling van jonge kinderen (ECCD). Daarom namen we o.a. ook een kijkje bij een sessie van een oudergroep, waarbij papa's en mama's uitleg krijgen over onderwerpen als hygiëne en gezondheid. En op de lagere school zagen we met eigen ogen dat leerlingen die naar de kleuterschool gingen, een beentje voor hebben.

Reist u in gedachten met ons mee naar dit prachtige land dat na jaren oorlog vecht om er weer bovenop de komen?


vrijdag 7 mei 2010

Werken aan de toekomst

De tijd is voorbijgevlogen. Het is alweer de laatste keer dat we de baan opgaan. We brengen een bezoekje aan een lagere school die enkele jaren geleden door Plan België gebouwd werd. Je herkent het gebouw meteen aan de Plan-blauwe raamkozijnen en schoolbanken. Alles ziet er piekfijn uit, tot de bibliotheek toe.

We hebben er een gesprek met twee jonge, enthousiaste leraren. Ze vertellen dat er sinds dit schooljaar ook een kleuterklasje is bijgekomen. Aha, het lobbywerk van Plan bij de overheid om meer aandacht te besteden aan kleuteronderwijs, begint zijn vruchten af te werpen! 'Maar het is dezelfde onderwijzer van de lagere school die de kleuters les geeft', voegen de leraren er aan toe. Het lijkt ons geen ideale situatie.

Aan zulke dingen merk je dat de steun van ngo's als Plan nodig blijft om kwaliteitsvol ondwijs te garanderen. Deze school is een staatsschool en krijgt geen onderwijsondersteuning van Plan. Dit in tegenstelling tot de gemeenschapscholen die met de steun van Plan worden opgericht. Daar krijgen de kleuterleiders wel een speciale opleiding en begeleiding. Helaas kunnen we de situatie niet in de praktijk bekijken. 'Het heeft vanochtend geregend en daardoor konden de kleuters niet naar school', luidt de uitleg.

Dan zetten we maar koers naar het district Angkor Thom om er een kijkje te gaan nemen bij de opleiding voor kleuterleiders die Plan daar organiseert. Vandaag is het voor de 39 kleuterleiders in spe de laatste dag van hun tiendaagse training. Ze zijn volop bezig met het vervaardigen van didactisch materiaal: vormpjes knippen, collages maken...

Het valt ons op dat er slechts twee mannen zijn onder de deelnemers. Wanneer een van de journalisten hierover een vraag stelt aan een van de lesgeefster, begint de dame vol vuur te vertellen. Ze kijkt ons strak aan terwijl ze driftig voortratelt in het Khmer. Blijkbaar hebben we hier een gevoelige snaar geraakt. Onze vertaler kan de boodschap helaas niet helemaal overbrengen. Het enige wat we meekrijgen is dat mannnen die dit soort werk doen, met de nek worden aangekeken door de gemeenschap omdat dit als 'vrouwelijk' bestempeld wordt...

s'Middags eten we in de stad bij restaurant Salaa Bai, waar kansarme jonge Cambodjanen een hotelopleiding krijgen. Een mooi initiatief. Tijdens het eten vertelt m'n Cambodjaanse collega Sopheak dat hij jong wees werd en in armoede opgroeide. Dankzij sponsoring door een Franse familie kon hij studeren. Nu zet hij zich op zijn beurt in voor Cambodjaanse kinderen via zijn werk bij Plan.

Hij is niet de enige van de collega's die extra gemotiveerd is vanwege zijn persoonlijke achtergrond. ECCD-adviseur Thol vertelt 's namiddags tijdens het vragenuurtje op kantoor dat hij zelf als kind les kreeg onder een boom, uiteindelijk leraar werd, maar meer wil bereiken en daarom voor Plan werkt. Ook de directeur van het Plan-kantoor in Siem Reap, Bong Sophary, stond ooit zelf in het onderwijs. Dat was in de periode van wederopbouw na het regime van de Rode Khmer. 'Degenen die iets wisten, gaven dat door aan degenen die niets weten', vat ze die periode samen. De pittige dame was 15 toen de Rode Khmer opkwam. Haar broer, een student geneeskunde, werd door het regime vermoord en haar ouders stierven door een gebrek aan medische zorg. Ze krijgt even het moeilijk wanneer ze over haar broer praat, maar veert direct daarna op als ze het heeft over de extra curussen volgde en hoe ze het tot directeur schopte.

Ik bewonder deze mensen die onder moeilijke omstandigheden het beste uit zichzelf haalden en hard werken aan een betere toekomst voor hun land. En dat begint bij de kleintjes die nu op de kleuterschool zitten. Met de steun van ons allen kunnen ze hieraan voortbouwen. De journalisten en ik hebben met eigen ogen gezien dat ze op de goede weg zijn.

Beluister de bijdragen van Betty Van Rompaey over de reis: http://www.radio1.be/programmas/ochtend/kleuterscholen-cambodja en www.radio1.be/programmas/ochtend/kleuterschooltjes-cambodja
In De Bond van 30 april staat het artikel van An Candaele en in Gazet van Antwerpen van dezelfde datum vindt u het artikel van Tom De Smet.
Lees hier meer over de projecten van Plan België in Cambodja